Králik pečený na masle
2018-03-10- komentárov
- Kategórie: Zverina , Králik
- Počet porcií : 4
- Čas prípravy : 15 min.
- Čas varenia : 50 min.
- Celkový čas : 65 min.
Popis
Králik na prírodný spôsob, tak ako ho máte najradšej. Môžeme podávať posypané čerstvými bylinkami.
Ingrediencie
- 800 g zadnej časti králika (chrbát, stehná)
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžička rasce
- 3 lyžica masla
Postup
Krok 1
Očistený, umytý, čiastočne odblanený chrbát a stehná sa osolia a posypú rascou. (Pri použití celého králika sa predná časť odsekne a pozdĺž rozsekne a zadná časť sa odblaní.) Upravený králik sa vloží do pekáča, podleje vodou, potrie časťou roztopeného masla a pod pokrývkou sa podusí. Čiastočne podusený králik sa odkryje, vloží do rúry a pečie sa domäkka.
Krok 2
Počas pečenia sa králik obracia, polieva vlastnou šťavou a potiera roztopeným maslom, podľa potreby dolieva vodou, aby sa maslo neprepálilo a mäso nevysušilo. (Ak sa pečie celý králik, predná časť sa skôr upečie domäkka, preto sa vopred vyberie.) Upečené mäso sa vloží do nádoby a udržiava v teple. Šťava sa doleje potrebným množstvom vody alebo sa odvarí na potrebné množstvo. Počas varenia sa podľa potreby osolí, precedí a pridá sa zvyšok masla. Pri pečení celého králika sa podáva časť zadného a časť predného mäsa (v pomere 2:1) a podleje šťavou.
Krok 3
Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne upravená ryža, jemnejšie druhy zeleninových šalátov, kompóty.