Syrové slimáky
2018-02-28- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 lyžicu rastlinného oleja
- 1/4 lyžičky soli. Na kvások 2
- 5 dl teplého mlieka
- 1 lyžičku cukru
- 2 lyžičky sušených kvasníc. Na plnku: 2 lyžice masla
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 1 žĺtok
- 250 g syra typu Čedar. Na potretie 1 vajce
- na posypanie rascu alebo opražené semienka sezamu.
Postup
Krok 1
Kvások: do 2,5 dl teplého mlieka pridáme lyžičku cukru, 2 lyžičky sušených kvasníc a necháme asi 10 minút aktivovať. Hladkú múku preosejeme do misky, pridáme vajce, lyžicu rastlinného oleja, 1/4 lyžičky soli, kvások a vymiesime cesto. Vytvarujme bochník, vložíme späť do misky, posypeme múkou, prikryje utierkou a necháme 45 minút kysnúť. Plnka: dve lyžice masla, vymiešame s dvomi prelisovanými strúčikmi cesnaku a žĺtkom. Syr nahrubo postrúhame. Cesto rozdelíme na dve časti. Časť cesta natenko rozvaľkáme, potrieme zmesou masla, cesnaku a žĺtka v tenkej vrstve, posolíme a posypeme nahrubo postrúhaným syrom. Zvinieme do rolády. Konce uzatvoríme, roládu potrieme rozšľahaným vajcom, posypem rascou alebo opraženým sezamom. Roládu pokrájame na šikmé slimáky (na jednej strane široké približne 2 cm, na druhej strane približne 3 cm. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie (nie reznou stranou dolu!). Necháme asi 10 minút kysnúť. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a pečieme 15 až 20 minút do zlatista. Prevzaté: https://www.youtube.com/watch?v=pzqp33PZZGA