Jelení chrbát podľa šéfa kuchyne
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Jeleň, srnec, daniel
Ingrediencie
- 1 kg jelenieho chrbta bez kosti, 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, 100 g masla, 2 cibule, 3 rajčiaky, 4 zrnká čierneho korenia, 1 lyžičku hladkej múky, 150 g čerstvých šampiňónov, petržlenovú vňať, estragón, 0,5 dl bieleho vína.
Postup
Krok 1
Vykostený, odblanený, umytý, osušený jelení (danielí) chrbát sa prešpikuje polovičným množstvom slaniny nakrájanej na tenké prúžky. Na kocky nakrájaná polovička zvyšku slaniny sa na polovičke masla opraží s polovičným množstvom nadrobno nakrájanej cibule, pridajú sa očistené, na kúsky nakrájané rajčiaky a celé čierne korenie. Do pripraveného základu sa vloží osolený chrbát a dá sa do rúry piecť domäkka. Počas pečenia sa mäso obracia, polieva vlastnou šťavou, podľa potreby dolieva vodou. Upečené mäso sa vyberie a uchová na teple. Základ sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží a zaleje vodou, zamieša a nechá dobre povariť tak, aby šťava bola trochu hustejšia. Uvarená šťava sa precedí. Na zvyšku slaniny nakrájanej na kocky, zvyšku masla a cibuli sa podusia na tenké plátky nakrájané šampiňóny, pridá sa najemno nakrájaná petržlenová vňať, estragónové lístky, zmes sa zaleje vínom a krátko dusí. Hotová zmes sa pridá do precedenej šťavy a prevarí, podľa potreby sa dochutí soľou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, ryža, zemiakové krokety, zeleninové šaláty.