Srnčie ragú
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Jeleň, srnec, daniel
Ingrediencie
- 500 g predného srnčieho mäsa, 2 lyžice tuku, 3-4 lyžice pokrájanej koreňovej zeleniny, a cibule, 5-6 zrniek čierneho a nového korenia, materina dúška, 1 bobkový list, 1/2 citróna, soľ, 1 dl červeného vína, 1 lyžica ríbezľového lekváru, 1 lyžica múky.
Postup
Krok 1
Mäso pokrájané na kocky vložíme do rajnice a na miernom ohni opražíme zo všetkých strán so zeleninou. Mäso dusíme vo vlastnej šťave, neskoršie podlievame horúcou vodou a dusíme asi 50-60 minút do mäkka. Mäso vyberieme. Z kúska tuku a múky pripravíme zápražku, rozriedime vodou, vlejeme do zeleninového základu, rozmiešame, pridáme ríbezľový lekvár, víno, citrón a varíme 10 minút. Omáčku precedíme na mäso. K srnčiemu ragú podávame žemľové alebo krupicové knedle, alebo varené zemiaky. Minútky zo srnčieho mäsa Najvhodnejšie časti srnčieho mäsa na rýchlu prípravu je stehno a chrbát mladých kusov. Dobre odležané mäso, pokrájané na rezne alebo rebierka treba vyklepať a opiecť v horúcej masti z obidvoch strán tak, ako minútky z hovädzieho alebo z teľacieho mäsa. Zásadne zvolíme úpravu vhodnú pre zverinu, aby typická chuť mäsa vynikla. Z korenín používame bylinky. Na dochutenie šťavy je vhodné červené víno, rajčiakový pretlak, horčica, údená slanina, citrón, koreňová zelenina, sójová omáčka alebo ovocie. Vhodnými prílohami sú opečené zemiaky a kompótové drobné lesné plody.