Srnčie stehno pečené
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Jeleň, srnec, daniel
Ingrediencie
- 500 g srnčieho stehna, 100 g údenej slaniny, 1 lyžica tuku, soľ. Na marinádu: 1/4 l octu, 1/4 l vody, 2-3 lyžice pokrájanej koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 1 bobkový list, 3-4 zrnká čierneho a nového korenia, 2-3 zrnká borievok, alebo materinu dúšku. Miesto vody alebo octu môžeme použiť červené víno.
Postup
Krok 1
Marinádu uvaríme z príslušných surovín, necháme vychladnúť a vložíme do nej mäso. Po 2-3 dňoch mäso z marinády vyberieme a necháme osušiť. Údenú slaninu nadrobno pokrájame, opražíme, pridáme tuk a mäso zo všetkých strán opečieme. Potom mäso preložíme do pekáča a v tuku opražíme zeleninu s cibuľou z marinády. Opraženú zeleninu rozriedime nálevom z marinády, prelejeme k mäsu a v rúre upečieme do mäkka. Mäso raz obrátime a polievame výpekom. Podlievame marinádou. Pečieme asi 50-60 minút. Upečené mäso vyberieme, do výpeku pridáme trochu masla, ak treba, dosolíme a precedíme. Mäso pokrájame na plátky, podlejeme výpekom a podávame so žemľovou knedľou a s černicovým alebo s čučoriedkovým kompótom.