Králik na staročeský spôsob
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Králik
Ingrediencie
- 800 g králika, štipku mletého zázvoru, 1 lyžičku soli, 0,5 dl oleja, 2 lyžice masla, 2,5 dl bieleho vývaru, 1 lyžičku hladkej múky, 1 dl sladkej smotany, 1 citrón, 50 g lúpaných mandlí.
Postup
Krok 1
Z očisteného, umytého králika sa odsekne predná časť, rozsekne pozdĺž, stehná a chrbát sa odblania, posypú mletým zázvorom, osolia, pokvapkajú olejom a nechajú v chlade odležať asi 1 hodinu. Mäso sa opečie z obidvoch strán na masle, mierne zaleje vývarom a pod pokrývkou dusí domäkka. Počas dusenia sa mäso obracia a podľa potreby dolieva vodou. Mäkké mäso sa vyberie a vloží do kastróla. Šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží a zaleje vývarom, zamieša a dobre povarí (asi 20 minút). Prevarená šťava sa precedí, zjemní smotanou, dochutí soľou a citrónovou šťavou a krátko povarí. Pri podávaní sa na tanier položí rez z prednej a rez zo zadnej časti, preleje pripravenou šťavou a navrchu posype nakrájanými mandľami. Vhodné prílohy: jemné karlovarské knedle, žemľové knedle, rôzne upravené zemiaky, jemné druhy zeleninových šalátov.