Králik pečený na cesnaku
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Králik
Ingrediencie
- 800 g zadnej časti králika (chrbát, stehná), 50 g slaniny, 10 strúčikov cesnaku, 1 lyžičku soli, 100 g cibule, 2 lyžice masti, 1 lyžicu hladkej múky.
Postup
Krok 1
Očistený, umytý, odblanený chrbát a stehná sa prešpikujú na dlhšie rezance nakrájanou slaninou, potrú cesnakom rozotretým so soľou. (Pri použití celého králika sa odsekne predná časť, rozsekne pozdĺž a zadná časť sa odblaní, prešpikuje slaninou a potrie cesnakom rozotretým so soľou.) Na plátky nakrájaná cibuľa sa opraží na masti dozlata, zastrekne vodou, vloží sa pripravené mäso a krátko podusí pod pokrývkou. Podusené mäso sa odkryté vloží do rozohriatej rúry a pečie domäkka. Počas pečenia sa mäso obracia, polieva vlastnou šťavou a podľa potreby dolieva vodou, aby sa cibuľa nepripálila a mäso nevysušilo. Upečené mäso sa vyberie, vloží do nádoby a udržiava v teple. Šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží, zaleje vodou, zamieša a dobre prevarí (asi 20 minút). Pred dovarením sa šťava dochutí soľou a precedí. Pri podávaní sa mäso krája tak, aby sa na porciu podal rez zo stehna i chrbta. (Pri pečení celého králika sa podáva rez z prednej a zadnej časti.) Mäso sa podlieva šťavou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne upravená ryža, zeleninové šaláty.