Rybacia polievka z kapra (halászlé)
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Polievky , Biele polievky , Cudzokrajná kuchyňa , Maďarská kuchyňa , Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky , Ryby sladkovodné
Ingrediencie
- 1500 g vypitvaného kapra, 2 lyžičky soli, 2 cibule, 2 papriky, 4 rajčiny, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 1 guľatú feferónku, 1,5 l vody.
Postup
Krok 1
Očisteným, vypitvaným, umytým kaprom sa odseknú hlavy, plutvy a chvosty. Menšie kusy (do 1 kg) sa nakrájajú naprieč a väčšie sa rozkroja napoly a nakrájajú na porcie. Nakrájané kusy sa osolia a nechajú odležať. Z hláv sa odstránia žiabre, oči, rozseknú sa na polovice a spolu s umytými, odseknutými plutvami a chvostami sa zalejú studenou vodou, pridá sa nakrájaná cibuľa a pomaly sa varia asi 2 hodiny. Uvarené hlavy sa precedia a suroviny, ktoré sa nachádzajú v cedidle, sa vytlačia. Do vývaru sa vložia nakrájané kusy kapra, pridá sa očistená, na silnejšie rezance nakrájaná paprika, na kúsky nakrájané, očistené rajčiaky (v zimnom období lečo) a nechá sa zovrieť. Potom sa posype mletou paprikou, podľa potreby sa osolí, pridajú sa feferóny a pomalým varom sa varia asi 10 až 15 minút. Mliečie a ikry sa varia osobitne a do polievky sa vložia pri podávaní.