Hrachová kaša na zimné večery (čiastočne aj pre krvnú skupinu 0)
2010-12-17- komentárov
- Kategórie: Polievky , Zdravotné (diétne) , Bezmäsité pokrmy , Od lusa/nidhi
Ingrediencie
- suchý zelený hrach, mrkva a petržlen pokrájané na kolieska, zeler, kurkuma, čierne mleté korenie, štipka džíry - indický kumín, rasca, drvená rasca, červená mletá sladká paprika, solčanka, zeleninová kocka, kúsok masla, 1 PL tekvicového oleja, štipka cukru, 1 a pol cibule, 1 stredne veľký zemiak, 2 strúčiky cesnaku, zelená časť z bielej reďkovky - nie listy, ale stopky, sušená petržlenová vňať a stopky z čerstvej petržlenovej vňate.
Postup
Krok 1
suchý zelený hrach namočíme do vody na cca 12 hodín, potom vodu zlejeme, hrach prepláchneme a začneme ho variť v ďalšej vode v liatinovom hrnci., po chvíli varenia začneme pridávať postupne ostatné suroviny a koreniny., keď je hrach už mäkký, hrniec odstavíme z ohňa a necháme všetko ešte dôjsť pod pokrievkou., cibuľu môžeme pripraviť aj samostane, a síce tak, že ju nakrájanú na tenké polkolieska dusíme vo vode, potom, keď sa voda odparí, pridáme olej, soľ a za chvíľu aj cukor, takto pripravenú cibuľu vmiešame do hotovej kaše., zmes môžeme aj rozmixovať., niektoré veci, ktoré sme použili pri príprave, urobia kašu lahodnou, podporia chuť hrachu a zároveň ho niečím aj ozvláštnia, ale to zistíte, až keď si to pripravíte a sami ochutnáte, lebo hovorí sa, že gram praxe je viac ako tony teórie.