Guláš so zeleninou

2015-09-29

Ingrediencie

  • 500 g hovädzieho chudého mäsa, 2-3 lyžice bravčovej masti, 3-4 cibule, mletá paprika, mleté čierne korenie, rasca, rajčiakový pretlak, 4-5 lyžíc na kocky pokrájanej koreňovej zeleniny s hráškom,1 lyžicu horčice, 1 dl smotany, citrón, soľ.

Postup

Krok 1

Umyté a osušené mäso pokrájame na rovnomerné kúsky. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame, vložíme na horúcu masť a trochu opražíme. Odložíme z ohňa, pridáme 1 lyžičku mletej papriky, pomiešame, prilejeme trochu vody, spolu prevaríme a vložíme pokrájané mäso. Osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme. Občas pomiešame a podlievame teplou vodou. Keď je mäso polomäkké, pridáme rascu, zbytok čierneho korenia, rajčiakový pretlak, 4-5 lyžíc na kocky pokrájanej koreňovej zeleniny s hráškom a dusíme do mäkka. Rajčiakový pretlak omáčku zahustí a preto častejšie pomiešame, aby sa guláš nepripiekol. Ak sme správne postupovali, cibuľa sa v omáčke rozvarila a netreba ju cediť. V opačnom prípade mäso vyberieme na tanier, omáčku precedíme alebo zmixujeme, vložíme mäso a znovu prevaríme. Ak chceme guláš zahustiť aj múkou, mäso posypeme 1 lyžicou múky vtedy, keď je voda vyparená a omáčka vydusená na tuk. Múku s mäsom rozmiešame, chvíľu popražíme, podlejeme vodou, znovu zamiešame a pomaly dusíme ďalej. Dusíme dovtedy, kým tuk nevystúpi na povrch a nevytvorí lesklý povlak. Guláš podávame so žemľovou knedľou, s varenými zemiakmi, s chlebom alebo s pečivom. Guláš ochutíme 1 lyžicou horčice, 1 dl smotany a s citrónom. Prílohou sú žemľové knedle.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 939
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

940

Podobné recepty:
  • Guláš so zeleným hráškom

    Guláš so zeleným hráškom

  • Hovädzie na cibuli s vínom a mrkvou

    Hovädzie na cibuli s vínom a mrkvou

  • Talianky párty steak s hranolčekmi (pre dve osoby)

    Talianky párty steak s hranolčekmi (pre dve osoby)

kuk