Hlucké (obec Hluk) erteplové kúsky s kačicou a trnkovou omáčkou
2012-12-02- komentárov
- Kategórie: Hydina , Kačica
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov uvarených včera v šupke, štipku soli, 130 g detskej krupice, 100 g zemiakovej škrobovej múčky, 1 žĺtok, 1 vajce. Na omáčku: 60 g masla, 1 lyžicu hladkej múku, štipku mletej škoricu, štipku mletých klinčekov, 1/2 citróna (iba kôru), 150 g slivkového lekváru, 1 dl dobrého červeného vína, 1 dl pomarančovej šťavy, štipku soli, cukor (podľa chuti). Pečené kačacie stehná: 4 kačacie stehná, soľ, drvenú rascu.
Postup
Krok 1
Kačacie stehná osolené a okorenené mletou alebo drvenou rascou upečieme do tmavo hneda. Erteplové kúsky: zemiaky deň vopred uvarené v šupke ošúpeme a pomelieme na mlynčeku na mäso. Zmiešame ich so štipkou soli, detskou krupicou, zemiakovou škrobovou múčkou, žĺtok, vajcom. Ak vznikne pomerne riedke cesto, pridáme ešte detskú krupicu. Pracujeme rýchle, pretože cesto má tendenciu postupne mäknúť a ďalšie pridávanie múky by už nepomohlo. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm, nakrájame na 2 cm široké pásy, z nich vytvoríme šúľky, pokrájame ich na 2 cm dlhé valce a rýchle ich vhodíme do vriacej, osolenej vody. Varechou odlepíme od dna. Keď vyplávajú navrch vyberieme ich, opláchneme v studenej vode a pomastíme kačacou masťou. Podávame k pečenej kačici s trnkovou omáčkou. Omáčka: na masle opražíme hladkú múku, pridáme slivkový lekvár, červené víno, pomarančovú šťavu, škoricu, klinčeky, citrónovú kôru, štipku soli a cukor podľa chuti. Krátko povaríme.