Pravé ruské šči z kyslej kapusty
2012-06-03- komentárov
- Kategórie: Polievky , Hnedé polievky , Cudzokrajná kuchyňa , Ruská kuchyňa
Ingrediencie
- 700 g kyslej kapusty, 500 g hovädzieho mäsa (hruď; bok), 100 g údených bravčových kostí, 1,8 l vody, 100 g mrkvy, 30 g petržlenu, 90 g cibule, 100 g paradajkového pyré, 60 g masla, 20 g múky, 4 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať.
Postup
Krok 1
Mäso vložíme do vody a varíme 3 hodiny. Vývar scedíme. Uvarené mäso nakrájame na kúsky. Kapustu vyžmýkame, nakrájame nadrobno, pridáme polovicu paradajkového pyré, maslo a za občasného miešania zahrejeme. Pridáme údené kosti, zalejeme časťou vývaru a na miernom ohni, prikryté, varíme 3 až 4 hodiny pod pokrievkou. Po tomto čase kapusta musí mať hnedú farbu, kašovitú konzistenciu a sladkastú chuť. Kosti vyberieme. Nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a cibuľu opražíme, pridáme zvyšok paradajkového pyré a dusíme za stáleho miešania asi 5 minút. Pridáme k polievke. Osobitne na suchej panvici opražíme múku. Pridáme k nej časť scedenej, ochladenej kapusty, krátko povaríme a pridáme k polievke. Krátko (asi 15 minút, najlepšie v rúre) spolu povaríme. Dochutíme soľou, pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a pokrájanú petržlenovú vňať. Ku šči podávame smotanu a rasstegae.