Burgundský guláš
2016-03-14- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Varené mäso
Popis
Hovädzí guláš s červeným vínom na burgundský spôsob. Podávame s chlebom alebo cestovinou.
Ingrediencie
- 300 g údeného bôčiku
- 1 kg cibule
- 1 kg hovädzieho na guláš
- 0,75 l kvalitného červeného vína
- 150 g klobásy
- 4 krajec chleba (iba kôrku)
- 1 ks zemiak
- 1 lyžička hladkej múky
- 3 lyžica olivového oleja
- 1 ks mrkvu
- 1 ks petržlen
- 100 g zeleru
- 2 lyžica nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate
- 2 lyžica mletej sladkej červenej papriky
- 1 ks sušenej chilli papričky
- 1 lyžička drveného mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžička drvených borievok
- 1 lyžica majoránu
- 1/2 citrónu (iba kôru)
- 1 lyžica 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 1 lyžica ríbezľového džemu
- 4 dl 33 %-nej šľahačkovej smotany
- soľ
Postup
Krok 1
Údený bôčik pokrájame na kocky (asi 2x2 cm) a pražíme ich v hrnci na miernom ohni, až vzniknú oškvarky. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a tú opražíme do svetlo hnedej farby. Oheň zosilníme, pridáme na kocky (asi 4x4 cm) pokrájané hovädzie mäso a premiešame. Keď sa mäso zatiahne, zalejeme ho červeným vínom. Po zovretí varíme na miernom ohni, neskôr dusíme až mäso zmäkne.
Krok 2
Pridáme na kolieska pokrájanú klobásu, na malé kocky pokrájanú kôrku chleba, postrúhaný zemiak, poprášime lyžičkou hladkej múky a premiešame. Mrkvu, zeler a petržlen postrúhame a opražíme, za stáleho miešania, na olivovom oleji. Primiešame mletú červenú papriku, majorán, drvenú chilli papričku, drvené borievky, mleté čierne korenie a petržlenovú vňať. Premiešame a primiešame ríbezľový džem, kečup, postrúhanú citrónovú kôru. Ochutenú zeleninu rozvaríme na kašu a pridáme do gulášu. Podľa chuti osolíme.
Krok 3
Premiešame, za stáleho miešania povaríme, odstavíme a necháme vychladnúť. Do úplne studeného gulášu zamiešame vyšľahanú smotanu (šľahačku).