I keď sa pri príprave tohoto jedla určite "zapotíme", stojí to za to - prispôsobený indický recept

2011-02-05

Ingrediencie

  • 1/ m u n g d á l , extra virgin olivový panenský olej, prepustené maslo - ghí, 1 stredne veľká cibuľa, soľ, cukor, mletá džíra /kumín/, mletý koriander, suchý alebo čerstvý zázvor, 1 paradajka alebo 1 čl paradajkového pretlaku, čerstvá zelená čili paprička alebo mletá červená štipľavá paprika, solčanka 2/ r y ž a , soľ, voda, /koreniny/, mrazený hrášok, ghí 3/ z e l e n i n a : karfiol, paprika, mrkva, pór, niekoľko paradajok alebo 1/2 pl paradaj. pretlaku, olivový olej, čierne horčičné semienka, celá džíra, kurkuma, mleté čierne korenie, mletá červená sladká paprika aj štipľavá, čerstvý zázvor, solčanka alebo zeleninová kocka, sušený cesnak alebo asafoetida, mletá džíra, petržlenová vňať, 1 čl ghí 4/ č a p á t i : múka, soľ, voda, olej /prípadne koreniny/, ghí 5/ jogurt, voda, soľ, kurkuma, mleté čierne korenie, mletá džíra, štipka soli.

Postup

Krok 1

pod pojmom "zapotiť sa" rozumieme, že nám to dá trošku zabrať, čiže viac, ako niektoré obyčajné recepty, a nezabúdajme, že Indovia takto bežne varia aj sa stravujú., na úvod pripomeniem, že používajú niekoľko misiek pri jednom chode jedla, čo charakterizuje aj týchto 6 chutí: slaná, sladká, ostrá, kyslá, štipľavá a trpká., v našej kuchyni si cudzokrajné recepty prispôsobujeme podľa dostupných korenín a surovín, preto je recept prispôsobený a nie je ani celkom pôvodný...1/ uvaríme m u n g d á l - je to drobná žltkastá strukovina, rýchlejšie uvarená ako napr. suchá fazuľa, nemusí sa vopred namáčať: cca dve hrste dálu dáme do hrnca, prilejeme vodu a varíme domäkka bez pridania korenín, sledujeme, či sa voda neodparila, a zo začiatku zbierame penu., po uvarení dál odstavíme a pripravíme si ochutenie: cibuľu pokrájame na mesiačiky, chvíľu ju opekáme so štipkou soli a cukru na olivovom oleji s troškou prepusteného masla - ghí, pridáme mletú džíru - korenie podobné našej rasci, len s výraznejšou charakteristickou chuťou, mletý koriander, mletý alebo čerstvý nastrúhaný zázvor, 1 čl paradajkového pretlaku a ak nemáme čerstvú zelenú čili papričku, použijeme mletú - dáme pozor, aby sa korenie nepripálilo, a ihneď to celé vmiešame aj so solčankou do uvareného dálu, navrch ešte dáme čerstvý koriander, troška džíry /kumínu/ a 1 čl ghí, už nemiešame., 2/ bielu r y ž u , alebo ryžu basmati či paraboiled uvaríme obvyklým spôsobom /môže byť len so soľou, ale počas varenia môžeme pridať 1 klinček, kurkumu, mleté čierne korenie, solčanku, a prípadne aj petržlenovú vňať/, po uvarení zmiešame ryžu s mrazeným hráškom, ktorý sme zohriali na ghí., 3/ z e l e n i n a : na väčšie kusy nakrájame 2 ružičky karfiolu, 1 menšiu zelenú nemäsitú papriku, mrkvu, bielu časť z póru, paradajky a môžeme nakrájať aj mladé lístky karfiolu so stonkou /pozn. zeleninu môžeme obmieňať, ak nemáme čerstvé paradajky, dáme pretlak/., do panvice dáme olivový olej, čierne horčičné semienka, celú džíru, počkáme kým semienka začnú pukať a pridáme všetku zeleninu, pridáme aj kurkumu, mleté čierne korenie, mletú červenú sladkú papriku, štipku mletej štipľavej papriky, nastrúhaný čerstvý zázvor, solčanku alebo zeleninovú kocku, sušený cesnak, mletú džíru, 1/2 pl paradajkového pretlaku, trocha čerstvej petržlenovej vňate /pretlak a vňať dáme až nakoniec/, pridáme len veľmi málo vody a necháme všetko dusiť pod pokrievkou, pridáme 1 čl ghí., 4/ č a p á t i - placky zo špeciálnej múky /podobná ako pšeničná/, pridáme len soľ, vodu a na záver počas miešania troška oleja, necháme zakryté postáť /to je základný recept, ale múku môžeme ochutiť solčankou, kurkumou, štipľ. mletou paprikou, kurkumou a mletým čiernym korením, alebo pridať tiež trocha iného druhu múky - jačmennej, pohánkovej a málinko kypiaceho prášku/, potom si urobíme guľôčku, sploštíme ju a z oboch strán ju pomúčime, vyvaľkáme tenkú placku, ktorú opečieme na hrubej, suchej platni, počas pečenia pritláčame puchieriky, na záver dáme ešte placku na chvíľu z oboch strán na otvorený oheň, vtedy sa môže aj úplne nafúknuť, potrieme ju s ghí a dáme do uzatvorenej nádoby., jedlo servírujeme na špeciálnom plochom kovovom tanieri - thálí., ryžu, dál a zeleninu dáme do malých kovových kelímkov - katórí, čapáti položíme vedľa., na záver môžeme pripraviť aj osviežujúci jogurtový nápoj /jogurt, voda, soľ, kurkuma, mleté čierne korenie, mletá džíra, štipka čili/ - takto sme získali cca 5 jedál, ktorých harmónia chutí, farieb a vôní nás určite prekvapí svojou rozmanitosťou a najmä novým, nevšedným kulinárskym zážitkom., pohár vody vypijeme pred jedlom /pozn.: koreniny, strukoviny, múku... dostaneme v špeciálnom obchode popy exotic foods, dom techniky, škultétyho 1, bratislava/

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 999
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1000

Podobné recepty:
  • Zelená ruská polievka (šči)

    Zelená ruská polievka (šči)

  • Plnený pastiersky koláč (Austrália)

    Plnený pastiersky koláč (Austrália)

  • Boršč - originál ruský

    Boršč - originál ruský

kuk