Zapečené slimáky
2010-12-19Ingrediencie
- 3 konzervy slimákov (môžu byť aj mrazené), 2 mrkvy, 1 dl suchého bieleho vína, 1 cibuľu, 10 klinčekov, 1 viazaničku byliniek (bouquet garni) - tymian, bobkový list, petržlenová vňať, 2 stonky stopkového zeleru, 1 dl vínneho octu, zeleninový alebo slepačí vývar. Na plnku: 2 rožky, 5 sardel, 125 g masla, 0,5 dl sherry, 2 žĺtky, kôru a šťavu z polovice citróna, viazaničku petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie, mleté nové korenie, strúhanku, slepačí vývar, prázdne ulity z slimákov, 1 lyžicu kapár, 4 šalotky, 3 strúčiky cesnaku.
Postup
Krok 1
Slimáky zalejeme vývarom, pridáme víno, ocot, mrkvu viazaničku byliniek, cibuľu do ktorej sme napichali klinčeky, mrkvu, stonky zeleru. Varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Do nádoby vložíme pokrájanú šalotku, cesnak, kapary, petržlenovú vňať, sardely, žĺtky, citrónovú šťavu, postrúhanú citrónovú kôru, soľ, mleté čierne korenie, rožky namočené v bielom víne a ponorným mixérom rozmixujeme. Pridáme zmäknuté maslo, sherry a znova rozmixujeme. Do ulity dáme trochu plnky vložíme mäso slimáka, zakryjeme plnkou, posypeme strúhankou a zapečieme. Namiesto ulít môžeme použiť misku na slimáky. Vývar, v ktorom sme varili slimáky scedíme a zmiešame s portským vínom – môžeme podávať ku slimákom.