Makovník so smotanovou plnkou a želatínou

2008-08-04

Ingrediencie

  • 4 vajcia, 70 g hladkej múky, 100 g mletého maku, 100 g zmäknutého masla, 30 g práškového cukru, štipku soli, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 vrecúško škoricového cukru, 90 g práškového cukru. Na krém: 0,5 dl vody, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 20 g (1 vrecúško) želatíny, 5 dl kyslej smotany, 1 vrecúško vanilkového cukru, 4 lyžice práškového cukru, 2,5 dl šľahačkovej smotany, 100 g jahôd z konzervy. Na ozdobenie: konzervované jahody, mandarínky či iné ovocie, 1 vrecúško tortového želé.

Postup

Krok 1

Maslo zmiešame s 30 g práškového cukru, vanilkovým a škoricovým cukrom, štipkou soli a vyšľaháme do peny. Za stáleho miešania postupne pridávame žĺtky. Bielky vyšľaháme s 90 g práškového cukru na tuhý sneh. Sneh zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Mak zmiešame s múkou a primiešame do cesta. Cesto vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného pekáča. Povrch zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť v pekáči. Krém: Vodu zmiešame s citrónovou šťavou a namočíme do nej želatínu. Po napučaní ju rozpustíme vo vodnom kúpeli. Kyslú smotanu, vanilkový cukor a práškový cukor dobre premiešame. Do smotany pridáme ušľahanú smotanu, rozmiagané (rozmixované) jahody a rozpustenú, takmer vychladnutú želatínu. Smotanovú plnku navrstvíme na upečené, vychladnuté cesto v pekáči. Zákusok pomyselne rozdelíme na štvorce. Na každý štvorec položíme kúsok ovocia a zalejeme tortovým želé, pripraveným podľa návodu na vrecúšku. Necháme stuhnúť v chladničke. Zákusok pokrájame. Podávame vychladený.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 685
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

686

Podobné recepty:
  • Fánky plnené orechmi

    Fánky plnené orechmi

  • Jemné kysnuté bryndzovníčky

    Jemné kysnuté bryndzovníčky

  • Štrúdľa

    Štrúdľa

kuk