Kysnuté zemiakové placky

2007-09-02

Ingrediencie

  • 1 kg múky, 50 g kvasníc, 6 dl mlieka, 2 vrchovaté lyžice cukru, 1 lyžicu soli, 2 lyžice masti. Na náplň budeme potrebovať: 1,5 kg zemiakov, 0,5 l kyslej smotany, 3 vajcia, 2 lyžice masti, 2 lyžice múky, 2 lyžice krupice, soľ podľa chuti.

Postup

Krok 1

Kvasnice si necháme vykysnúť v 1,5 dl vlažného mlieka osladeného lyžicou cukru. K múke pridáme soľ a zvyšok cukru. Kvások pridáme do múky a pridáme toľko vlažného mlieka, aby sme mohli urobiť priemerne tuhé cesto, do ktorého pri miesení zapracujeme aj roztopenú masť. Miesime tak dlho, až sa začne cesto oddeľovať od stien misy. Cesto poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme hodinu stáť, aby nám nakyslo na dvojnásobok. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na tri bochníčky. Pekáč vymastíme masťou. Cesto vyvaľkané z jedného bochníčka položíme na dno a necháme najmenej 20 minút odpočívať. Pokrájané zemiaky uvaríme v slanej vode a potom prepasírujeme. Pridáme masť a dobre ju so zemiakmi zmiešame. Podľa chuti osolíme, pridáme kyslú smotanu, vajcia, primiešame múku a krupicu. Nakysnuté cesto poprepichujeme nožom a rozprestrieme na ňom náplň (jednu tretinu celkového množstva), ktorú na povrchu pokvapkáme roztopenou masťou. V rozohriatej rúre pečieme asi 30 minút. Po vychladnutí pokrájame na štvorce. Takto pripravíme aj zostávajúce dve tretiny cesta a náplne.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1070
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1071

Podobné recepty:
  • Vajcové rezne I

    Vajcové rezne I

  • Špenátové placky

    Špenátové placky

  • Huby dusené s rajčiakmi

    Huby dusené s rajčiakmi

kuk