Zapekané ovocie
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Dezerty , Ovocné dezerty
Ingrediencie
- 1 veľký čerstvý ananás, 1 banán, 1 mandarínku, 1 pomaranč, 1 jablko, 2 vajcia, 1 dl vajcového likéru, 1 dl rumu, 10 piškót, 3 lyžice masla, 5 lyžíc kryštálového cukru, mandľové hoblinky.
Postup
Krok 1
Banán ošúpeme a pokrájame na kolieska, pomaranč a mandarínku ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky a tie ešte prekrojíme na polovice. Jablko ošúpeme, odstránime jadrovník a pokrájame na približne rovnaké kúsky ako sú kúsky pomaranča. Ananás prekrojíme pozdĺžne na polovice a dužinu vydlabeme lyžicou. V panvici rozpustíme maslo a z cukru pripravíme svetlý karamel. Pridáme pokrájané ovocie, premiešame, krátko zarestujeme a zalejeme rumom. Odparujúci sa alkohol zapálime a necháme vyhorieť. Krátko povaríme a odstavíme. Primiešame vajcový likér (kvôli deťom môžeme použiť ovocný sirup). Pridáme piškóty a premiešame. Zmesou naplníme vydlabané polovice ananásu a navrch dáme sneh z bielkov, do ktorého sme pridali cukor. Posypeme mandľovými hoblinkami. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a zapekáme asi 2 minúty. Sneh z bielkov by sa nám mal mierne sfarbiť do žlto hneda.