Tirolský kapustový pekáč
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Zelenina a zemiaky s mäsom , Zelenina s mäsom
Ingrediencie
- 700 g zemiakov, 150 g zeleru, soľ, mleté biele korenie, 2 lyžica masla, 1 vajce, 2 dl mlieka, 2 cibule, 3 jablká, 2 nožičky domácej klobásy, 400 g prerastenej slaniny, 500 g kyslej kapusty, 2 dl bieleho vína, 2 lyžice cukru, bobkový list, borievky, zeleninovú koreniacu zmes, majorán.
Postup
Krok 1
Cibuľu pokrájame nadrobno, slaninu na kocky, klobásu na kolieska, ošúpané a jadrovníkov zbavené jablká na osminky. Očistené a pokrájané zemiaky dáme variť spolu s pokrájaným zelerom. Cibuľu dáme na horúci tuk, premiešame a pridáme slaninu.. Krátko osmažíme, pridáme cukor a za stáleho miešanie ho necháme rozpustiť (mierne skaramelizovať). Podlejeme vínom a premiešame. Kapustu, ako je príliš kyslá prepláchneme, môžeme pokrájať na drobnejšie a pridáme ku slanine. Pridáme jablká, bobkový list, borievky, soľ a korenie podľa chuti, prípadne aj zeleninovú koreniacu zmes. Kapustu dusíme asi 10 minút. Zemiaky so zelerom scedíme a rozmixujeme, spolu s mliekom, maslom a jedným vajcom. Udusenú kapustu navrstvíme do pekáča. Navrch kapusty poukladáme kolieska klobásy a nakoniec zemiakovú kašu. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia a pečieme asi 20 minút. Ako prílohu podávame chlieb.