Rizoto z húb
2018-03-10- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty poslucháčov , Bezmäsité pokrmy , Pokrmy z ryže, strukovín, obilnín
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Rizoto z húb pri podávaní porciu rizota vytvarujeme v šálke alebo naberačke, vyklopíme na tanier, podlejeme šťavou a navrchu posypeme strúhaným syrom.
Ingrediencie
- 400 g húb
- 1 ks 1 cibuľu
- 2 lyžica masti
- mleté čierne korenie
- hladkú múku
- 1,5 dl zeleninového vývaru
- soľ
- 150 g ryže
- 2
- 5 dl zeleninového vývaru na dusenie ryže
- 25 g konzervovaného hrášku
- 50 g strúhaného syra
- petržlenovú vňať
Postup
Krok 1
Očistené, umyté huby pokrájame na drobné kocky. Na masti sa krátko opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme huby, okoreníme a podusíme. Časť šťavy z dusenia zlejeme, vydusíme na tuk, zaprášime múkou, opražíme a zaleje vývarom, dobre zamiešame a varíme. Počas varenia občas zamiešame, dochutíme soľou a precedíme. Prebratú, niekoľkokrát opláchnutú ryžu sparíme vriacou vodou, precedíme a necháme odkvapkať. Pripravenú ryžu nasypeme na podusené huby, zaleje potrebným množstvom vývaru, osolíme a bez miešania necháme zovrieť. Zovretú ryžu pod pokrievkou v rúre dusíme domäkka. Udusené rizoto zľahka premiešame, pridáme precedený hrášok a zamiešame. Pri podávaní porciu rizota vytvarujeme v šálke alebo naberačke, vyklopíme na tanier, podlejeme šťavou a navrchu posypeme strúhaným syrom a petržlenovou vňaťou.