Brokolicový (zeleninový) koláč
2016-01-26- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty poslucháčov , Múčniky, pečivo , Koláče
Popis
Možno tento koláč počujete prvý krát, ale určite ho nebudete piecť iba jeden krát. Výborná chuť vám navždy zostane v pamäti.
Ingrediencie
- 375 g múky
- 1 bal droždia
- 4 lyžica olivového oleja
- soľ
- 500 g brokolice
- 200 g oravskej slaniny
- 500 g mrkvy
- 2 ks feniklu
- 1 ks pór
- 1 ks kaleráb
- 400 g mlieka
- 200 g koreneného taveného syra
- 6 ks vajec
- mleté biele korenie
- muškátový oriešok
- tuk a múku do formy
- 100 g strúhaného syra.
Postup
Krok 1
Do misky preosejeme múku a droždie. Pridáme 2 dl vlažnej vody, olej a 1 ,5 lyžičky soli a vymiešame hladké cesto. Zakryjeme a necháme asi 30 minút kysnúť. Zatiaľ nakrájame slaninu na malé kocky, rozpálime v rajničke a odstavíme. Očistenú mrkvu a nakrájame na plátky. Brokolicu rozdelíme na ružičky a odstránime listy. Stopku ružičiek olúpeme a všetko umyjeme. Fenikel zbavíme drevnatých a zvädnutých častí, hlavičky umyjeme a nakrájame na plátky. Pór zbavíme zvädnutých listov, nakrájame na kolieska a preperieme. Olúpeme kaleráb a nakrájame ho na kolieska a tak rozštvrtíme. Zeleninu sparíme v dostatočnom množstve vody, potom prudko schladíme a necháme odkvapkať. Ohrejeme mlieko, rozpustíme v ňom tavený syr a schladíme až bude zmes vlažná. Pridáme slaninu a vajce, všetko premiešame a ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Cesto znovu premiešame. Plech ľahko vymastíme a posypeme ho múkou, vyvaľkáme na ňom cesto, okraje vytiahneme. Na cesto dáme pripravenú zeleninu a prelejeme mliečnou zmesou. Plech zakryjeme alobalom. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia asi 45 minút, odstránime alobal a koláč posypeme strúhaným syrom.