Makové a orechové rožteky
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, 20 g cukru, 20 g droždia, 1 dl mlieka, štipku soli, žĺtky na potieranie. Maková plnka: 400 g maku, 100 g cukru, 50 g hrozienok, citrónovú kôru, šálku mlieka, lyžicu medu, 1 vanilkový cukor, trocha rumu a škorice. Orechová plnka: 300 g orechov, 100 g cukru, 150 g strúhanky, lyžicu medu, trocha rumu, škoricu, citrónovú kôra, vanilkový cukor, 1/8 l vody.
Postup
Krok 1
Maslo s múkou spracujeme na mrveničku, pridáme cukor, mlieko, rozmrvené droždie, soľ, žĺtok a vypracujeme cesto. Prikryté ho necháme na doske asi 45 minút odpočinúť. Po rozvaľkaní vykrojíme obdĺžniky a naplníme ich makovou alebo orechovou plnkou. Rožteky zavinieme a na vymastenom plechu potrieme žĺtkom, ktorý necháme zaschnúť na povrchu, ešte raz ich potrieme žĺtkom a po zaschnutí v chlade ich upečieme. Pri pečení popraská žĺtková vrstva a vznikne typicky mramorový povrch. Maková plnka: Pomletý mak premiešame s mliekom, pridáme cukor, med, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a za stáleho miešania povaríme na veľmi slabom ohni. Odstavíme, vmiešame hrozienka s rumom a dáme vychladnúť. Orechová plnka: Zohriatý med zmiešame s nastrúhanými orechmi a citrónovou kôrou, cukrom, škoricou, strúhankou, rumom a ešte vlažné spracujeme na tuhú hmotu.