Jablkové tarte
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Dezerty , Ovocné dezerty
Ingrediencie
- 220 g hladkej múky, 150 g masla, 50 g práškového cukru, 100 g kryštálového cukru, 1 kg jabĺk.
Postup
Krok 1
Múku, 120 g masla (30 g si odložíme) a práškový cukor zmiešame a vypracujeme cesto. Cesto odložíme do chladničky asi na 20 minút. Kryštálový cukor zahrievame, až skaramelizuje. Keď sa začne vytvárať pena karamel odstavíme a pridáme asi 4 lyžice studenej vody. Za stáleho miešania necháme rozvariť. Zriedený karamel vylejeme do formy (nie otváracej, aby karamel nevytiekol). Do karamelu poukladáme jablká, ktoré sme ošúpali, zbavili jadrovníkov a pokrájali na plátky (mesiačiky). Na jablká dáme kúsky masla, ktoré sme si odložili. Cesto rozvaľkáme na veľkosť formy, položíme na jablká a prstami popritláčame. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme asi 20 minút. Po upečení z rúry vyberieme a po jednej minúte koláč vyklopíme tak, aby navrchu boli jablká a karamel.