Prešporský guláš
2003-10-31- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Rôzne , Hovädzie mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- Množstvo surovín sa nachádza v postupe na prípravu.
Postup
Krok 1
Ošúp a posekaj 2 kg bielulinkej cibule a s kávovou lyžičkou rasce ju speň na troch polievkových lyžiciach masla a rovnakom množstve hydinovej masti. Pokrájaj na kocky 2 kg glejovitého mäsa z hovädzej alebo konskej nohy. Mäso zmiešaj s cibuľou, pridaj dve polievkové lyžice vínneho octu (mäso tak rýchlejšie zmäkne a získa lahodnú chuť). Prikryté mäsko s cibuľou bez soli aspoň dve hodiny na miernom ohni dus, pustí veľa šťavy a nepripáli sa. Keď je mäsko takmer mäkké, guláš osolíš, pridáš doň dve kávové lyžičky mletého čierneho korenia, dve polievkové lyžice mletej sladkej a jednu štipľavej papriky, plus tri polievkové lyžice rajčiakového pretlaku a päť minút ešte dusíš. Guláš rozvoniava po celom dome, neopováž sa ho riediť vodou, ešte pridať doň čo i len zrnko múky, pretože varíš ako znalec a nie ako barbar. Guláš podávaj horúci s uvarenými zemiakmi, sladkokyslými uhorkami a čerstvými domácimi lupáčikmi. Na stole nesmie chýbať miska posekanej surovej cibule a miska čerstvého nastrúhaného chrenu. Labužníci si tým guláš posýpajú. Keď prešporské gazdinky chceli mať guláš lepšej farby, tak 10 minút pred dovarením doňho pridávali štvrť až pol kila nožom naškriabanej hovädzej, alebo konskej sleziny.