Zemiaky so slaninou
1970-01-01- komentárov
- Kategórie: Zelenina a zemiaky s mäsom , Zemiaky s mäsom
Ingrediencie
- 600 g menších zemiakov (s tenkou šupkou), 1 lyžičku rasce, soľ, čierne korenie, 1 lyžica masla, 100 g slaniny, 1 strúčik cesnaku, žeruchu, 1 zväzok pažítky, 200 g nastrúhanej goudy.
Postup
Krok 1
Zemiaky i so šupkou starostlivo umyjeme, zalejeme vodou, pridáme rascu a uvaríme ich domäkka. Hotové zlejeme, nelúpeme ich, iba ich pozdĺžne rozpolíme. Slaninu nakrájame na kocky a necháme ju rozpustiť na masle. Škvarky vyberieme z tuku a odložíme bokom. Olúpeme a nasekáme cesnak, krátko ho osmažíme v tuku. Zemiaky naukladáme do zapekacej misy, posypeme ich slaninovými škvarkami a zalejeme tukom. Rúru rozpálime na 200 stupňov Celzia. Žeruchu a pažítku nadrobno pokrájane. Odoberieme 1 lyžicu a zvyškom posypeme zemiaky. Ľahko potrasieme misou, aby sa suroviny premiešali. Zemiaky posypeme syrom a asi 10 minút zapekáme. Hotové ozdobíme zvyšnými bylinkami.