Pečená morka - slávnostné jedlo
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Morčacie mäso
Ingrediencie
- 1 morku 3 - 4 kg, olej na pečenie, 400 g klobásového mäsa. Plnka: 3 stredné cibule, petržlenovú vňať, 2 vajíčka, 150 ml horúceho mlieka, soľ, mleté čierne korenie, 225 ml strúhanky zo sendviča, 2 lyžičky tymiánu, 110 g rastlinného tuku Cera. Omáčka: 1 cibuľu, 350 ml mlieka, striedku z bieleho (sendvičového) chleba, 25 g masla, mleté čierne korenie, 1 bobkový list.
Postup
Krok 1
Najskôr naplníme krk morky klobásovou zmesou. Mäso poriadne natlačíme a krk zašijeme niťou, alebo môžeme použiť kovové ihlice. Do misky so strúhankou prilejeme horúce mlieko, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, petržlenovú vňať a rastlinný tuk Cera. Osolíme a okoreníme čiernym korením a tymiánom. Dôkladne vypracujeme spolu s dvoma celými vajíčkami. Zmesou naplníme morku. Ak nám plnka ostala, môžeme vytvarovať guľky a nechať piecť spolu s morkou. Použijeme ako prílohu. Otvor zašijeme alebo spojíme kovovými ihlicami, ktorými prichytíme aj nohy morky. Uložíme morku na plech, polejeme olejom, zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 150 až 160 stupňov Celzia 2,5 až 3 hodiny (primerane podľa veľkosti morky). Pol hodiny pred dopečením alobal odstránime a necháme zapiecť, kým sa na morke nevytvorí pekná kôrka. Podávame s bielou omáčkou, dusenou mrkvou a ružičkovým kelom. Výbornou prílohou sú pečené zemiaky. Biela omáčka: do ošúpanej celej cibule zapichneme päť celých klinčekov, zalejeme mliekom a necháme variť asi 15 minút pod pokrievkou. Pridáme vydlabanú striedku z bieleho (sendvičového) chleba, maslo, korenie a bobkový list. Varíme a miešame do zhustnutia. Recept pripravil Pete Miller.