Šampiňónový šalát so šunkou
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Šaláty , Kombinované šaláty
Ingrediencie
- 250 g čerstvých alebo sterilizovaných šampiňónov, 20 g slnečnicového oleja, soľ, 150 g uvarenej šunky. Nálev: 40 g cibule, 2 lyžice octu, 30 g slnečnicového oleja, 1 lyžica polievkového korenia, štipka cukru alebo neenergetické sladidlo, mleté čierne korenie, 1 vajce uvarené tvrdo, petržlenová vňať.
Postup
Krok 1
Sterilizované šampiňóny pokrájame, čerstvé očistíme a povaríme 8 minút, až potom pokrájame. Niektoré pokrájame po dĺžke na plátky, časť šampiňónov ponecháme v celku a použijeme na ozdobenie. Pokrájané šampiňóny vysušíme papierovým obrúskom a podusíme 6 minút na oleji pri občasnom pomiešaní, nakoniec osolíme. Šunku pokrájame na kocky. Cibuľu postrúhame na jemnom strúhadle, prilejeme do nej ocot, olej, polievkové korenie, osladíme, okoreníme a osolíme. Polovicu vajca a oba konce posekáme a vmiešame do nálevu. Vychladnuté šampiňóny zmiešame so šunkou, zalejeme nálevom a dôkladne premiešame. Druhú polovicu vajca nakrájame na 4 plátky na ozdobenie. Šalát rozložíme do 4 sklenených misiek alebo do širokých hrubostenných sklenených pohárov, posypeme petržlenovou vňaťou pokrájanou nadrobno a ozdobíme plátkami vajíčka. Podávame s toastami a s maslom, s bielym alebo červeným vínom.