Moriak pečený s gaštanovou plnkou I

2015-09-29

Ingrediencie

  • 1,5 kg moriaka, 1 lyžičku soli, 2 lyžice masla. Do plnky: 100 g jedlých gaštanov, 300 g sendviča (žemle), 1,5 dl mlieka, 1 lyžicu masla, 2 vajcia, soľ, muškátový kvet, niekoľko mandlí, 1 lyžicu strúhanky.

Postup

Krok 1

Očistený a umytý moriak (morka) sa nechá dobre odkvapkať a uvoľní sa koža na prsiach pre naplnenie. Príprava plnky: Gaštany sa olúpu a nasekajú. Sendvič alebo žemľa sa olúpe, nakrája na drobné kocky a navlhčí mliekom. Maslo sa dobre vymieša so žĺtkami do spenenia, mierne osolí, okorení muškátovým kvetom, pridá sa najemno nasekaná petržlenová vňať, postrúhané mandle a navlhčený sendvič, spolu sa premieša. Do pripravenej zmesi sa zľahka zamieša sneh vyšľahaný z bielkov a podľa potreby strúhanka. Pripravenou plnkou sa naplní moriak (morka), sformuje, upevní motúzom alebo kovovou ihlicou, osolí zvonku aj znútra a vloží do rúry piecť s 2/3 masla domäkka. Počas pečenia sa moriak polieva vlastnou šťavou a podľa potreby dolieva vodou, aby sa výpek nepripálil. Upečený, mäkký moriak sa vyberie, šťava sa buď vyvarí, alebo doleje vodou na potrebné množstvo, osolí, krátko povarí, precedí a zjemní zvyškom masla. Na porciu sa podáva časť bieleho mäsa s plnkou a časť tmavého mäsa a podlieva sa šťavou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne upravená ryža, kompóty, jemnejšie druhy zeleninových šalátov.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 979
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

980

Podobné recepty:
  • Plnené kuracie stehná

    Plnené kuracie stehná

  • Rýchly jarný obed (minestrone a kuracie prsia so salsou)

    Rýchly jarný obed (minestrone a kuracie prsia so salsou)

  • Sladkokyslé kuracie ragú

    Sladkokyslé kuracie ragú

kuk