Pečený moriak špikovaný hľuzovkami
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Morčacie mäso
Ingrediencie
- 1,5 kg moriaka, 80 g slaniny, 30 g hľuzoviek, 1 lyžičku soli, 3 lyžice brandy, cibuľu, 3 lyžice masla, 2,5 dl bieleho vývaru.
Postup
Krok 1
Očistený, umytý a osušený moriak (morka) sa špikuje striedavo tenkými prúžkami nakrájanými z 2/3 slaniny a hľuzovkami, mierne osolí zvonku a znútra, drezíruje sa a upevní motúzom alebo kovovou ihlicou. Zvyšok slaniny sa nakrája na drobné kocky, čiastočne sa rozškvarí, pridá sa polovica masla, nadrobno nakrájaná cibuľa, mierne sa opraží, zastrekne vývarom. Do základu sa vloží pripravený moriak a za občasného polievania výpekom sa pečie domäkka, podľa potreby dolieva vývarom. (Počas pečenia treba dbať, aby sa cibuľa nepripálila.) Upečený, mäkký moriak sa vyberie a uchová v teple. Šťava - výpek - sa upraví na potrebné množstvo, a to buď vyvarením, alebo doliatím potrebného množstva vývaru, dochutí sa soľou a krátko povarí. Nakoniec sa pridá zvyšok masla. Pri podávaní sa na porciu dáva časť bieleho a časť tmavého mäsa, podlieva sa neprecedenou šťavou (kĺby sa vždy narežú). Vhodné prílohy: zemiakové krokety, rôzne upravené zemiaky, jemnejšie druhy zeleninových šalátov, kompóty.