Platesa na spôsob Chambord
2015-09-29Ingrediencie
- 1 kg mrazenej platesy, 1 lyžičku soli, 50 g konzervovaných šampiňónov, 50 g konzervovaných uhoriek, 25 sardelových rezov, 1 citrón, 1 lyžicu hladkej múky, 0,5 dl oleja, 3 lyžice masla, 200 g makarónov, 1 žĺtok, 50 g tvrdého syra.
Postup
Krok 1
Z rozmrazenej, očistenej, umytej, osušenej platesy sa nakrája filé, 200 g na porciu. Jednotlivé kusy sa špikujú na tenké rezance nakrájanými šampiňónmi, uhorkami a sardelovými rezmi, potrú sa citrónovou šťavou a nechajú odležať. (Pri príprave celej ryby sa jemným rezom pozdĺž chrbta nareže len koža a ryba sa môže špikovať.) Filé z ryby sa obalí v múke, prudko opečie na rozohriatom oleji z obidvoch strán. Opečené filé sa vloží do prostriedku, dvoma tretinami masla vymastenej gratinovacej nádoby, obloží varenými makarónmi, celé sa poleje omáčkou mornay zmiešanou s vaječnými žĺtkami a polovicou strúhaného syra, posype druhou polovicou syra, pokvapká sa zvyškom roztopeného masla a zapečie v rúre. Porcia zapečeného filé sa podáva v gratinovacej nádobe. Vhodné prílohy: pikantná omáčka, na porciu rez citróna.