Filé z kambaly na orientálny spôsob
2018-02-14- komentárov
- Kategórie: Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky , Ryby morské , Cudzokrajná kuchyňa , Iné
- Kuchyňa: Ázijská
Popis
Filé z kambaly na orientálny spôsob. Vhodné prílohy: vyprážané vypichované zemiaky, na porciu rez citróna.
Ingrediencie
- 1 kg mrazenej kambaly
- 1 lyžička soli
- štipku kajenského korenia
- štipku šafranu (alebo korenia karí)
- 50 g rajčiakového pretlaku
- 2 ks šalotky
- 2 strúčik cesnaku
- 1 ks malý kúsok póru (25 g)
- 2 lyžica masla
- štipku tymianu
- bobkový list
- petržlenovú vňať
- 1 dl bieleho vína
- polovicu lyžičky trebuľky
- 1 ks malú cibuľu
- 1 lyžička masla
- 1 lyžička korenia karí
- 3 dl vody
- 1/2 lyžička soli
- 200 g ryže
Postup
Krok 1
Z rozmrazenej, očistenej, čiastočne vykostenej (chrbtovej kosti zbavenej), umytej, osušenej kambaly sa nakrája filé, 180 g na porciu. Ryba sa osolí a nechá odležať. Do rajčiakového pretlaku zmiešaného s olejom sa pridá nadrobno nasekaná šalotka, pór, cesnak, kajenské korenie, šafran (korenie karí), soľ a spolu sa premieša na kašovinu. Do polovičným množstvom masla vymastenej nádoby sa rozotrie pripravená kašovina, na ktorú sa uloží filé, posype tymianom, sekanou petržlenovou vňaťou a pridá sa bobkový list. Spolu sa zaleje vínom, zakryje a pomaly varí tiahnutím. Porcia varenej kambaly sa položí na dusenú karí ryžu, do zmesi sa pridá zvyšok masla a premieša sa. Kambala sa navrchu posype sekanou trebuľkou. Vhodné prílohy: vyprážané vypichované zemiaky, na porciu rez citróna.