Plnené závitky z hovädzieho mäsa VII
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- 500 g roštenky alebo hovädzieho stehna, 2 lyžice tuku, 1-2 cibule, 1 lyžica múky, soľ, mleté čierne korenie, 1/2 lyžice mletej papriky, asi 250 g plnky, príchuť do šťavy: horčica alebo rajčiakový pretlak, cesnak, tymian alebo estragón, majorán, kyslá smotana a podobne. Na plnku: 50 g šunky, 4 plátky syra, 2 kyslé uhorky, kečup.
Postup
Krok 1
Z hovädzieho mäsa nakrájame rovnomerné plátky (100 až 250 g) a rozklepeme do šírky. Osolíme, okoreníme, potrieme horčicou alebo kečupom, vyložíme tenkými plátkami údenej slaniny. Ochutené plátky mäsa naplníme, zavinieme a previažeme niťou alebo spojíme ihlou, opečieme zo všetkých strán na teplom tuku a preložíme na tanier. V tuku z opekania opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku a ľubovoľne, vhodne s chuťou plnky ochutíme (cesnakom alebo horčicou, kečupom, majoránom), podlejeme vodou, prevaríme a do vriaceho základu vložíme opečené závitky. Prikryté dusíme, podľa potreby podlievame vodou alebo vínom, až sú závitky mäkké. Mäso vyberieme na tanier, šťavu vydusíme na tuk, pridáme 1 lyžičku múky, trochu podusíme, dolejeme vodou, vínom alebo smotanou a prevaríme. Ihly alebo nite zo závitkov odstránime, mäso poukladáme vedľa seba do čistej nádoby, šťavu precedíme na závitky a pomaly varíme, kým tuk nevystúpi na povrch šťavy. Ako príloha je vhodná dusená ryža a žemľová knedľa, prípadne varené zemiaky.