Gratinovaná zelenina
2018-02-23- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Zeleninové pokrmy
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Gratinovaná zelenina. Gratinovanú zeleninu podávame ako prílohu k mäsu, alebo ako samostatné zeleninové jedlo.
Ingrediencie
- 1 ks baklažán
- 6 ks paradajok
- 2 ks cibule
- 4 strúčik cesnaku
- 125 g mozzarelly
- 80 g parmezánu
- 1 zväzok pažítky
- 1 hrsť listov bazalky
- 1 viazanička menšiu viazaničku petržlenovej vňate
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
Postup
Krok 1
Baklažán pokrájame na tenšie plátky, zľahka ich osolíme a poukladáme na papierové utierky. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji a pridáme postrúhaný cesnak. Premiešame a pridáme ošúpané paradajky, zbavené riedkej časti a jadierok, pokrájané na kocky. Osobitne na oleji osmažíme osušené plátky baklažánu. Do zapekacej misky, alebo menšieho pekáčika dáme jednu tretinu osmaženého baklažánu, polovicu zmesi cibule, cesnaku a paradajok, polovicu potrhanej mozzarelly. Posypeme polovicou zmesi pokrájanej pažítky, bazalkových listov a petržlenovej vňate. Posolíme okoreníme. Vrstvy zopakujeme a zakončíme plátkami baklažánu. Všetko postláčame, posypeme postrúhaným parmezánom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Zapekáme približne 20 až 25 minút. Gratinovanú zeleninu podávame ako prílohu k mäsu, alebo ako samostatné zeleninové jedlo.