Kurča na smotane na spôsob diviny
2014-09-16- komentárov
- Kategórie: Hydina , Kurča, kapún, poulard, sliepka
Ingrediencie
- 2 kurčatá (alebo, približne 2 kg kuracích pŕs, či kuracích stehien bez kože), 100 g prerastenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, olej, 200 g mrkvy, 100 g zeleru, 100 g petržlenu, 1 cibuľu, 1 jablko, 0,5 l kuracieho vývaru, 50 g masla, 1 lyžičku celého čierneho korenia, 1 lyžičku celého nového korenia, 3 bobkové listy, 1 lyžicu obyčajnej plnotučnej horčice, 2 lyžičky krupicového cukru, 1 lyžičku octu, 1 citrón, 1 lyžicu hladkej múky, 2,5 dl smotany na šľahanie.
Postup
Krok 1
Kurčatá rozoberieme na porcie a každú prešpikujeme prúžkami slaniny. Osolíme ich, okoreníme a opečieme na oleji. Vy výpeku osmažíme zvyšok slaniny pokrájanej na kocky a po chvíli pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Za stáleho miešania smažíme asi päť minút, pričom podlievame malými množstvami vývaru. Pridáme maslo, nadrobno pokrájanú cibuľu ošúpané a jadrovníka zbavené jablko pokrájané na väčšie kúsky a ešte chvíľu dusíme. Primiešame horčicu, cukor, už nepodlievame a miešame až začne cukor karamelizovať. Pokvapkáme octom a necháme prevariť. Pridáme dužinu ošúpaného citróna pokrájaného na kúsky, podlejeme vývarom, pridáme bobkový list, celé čierne a nové korenie zabalené v gáze a osmažené mäso. Prikryjeme, vložíme do rúry a pri teplote 160 stupňov Celzia dusíme domäkka (asi 40 minút). Podľa potreby podlievame vývarom. Mäkké mäso a gázu s korením vyberieme. Omáčku zahustíme múkou rozmiešanou v smotane. Varíme asi 15 minút. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je príliš hustá, zriedime ju vývarom. Dochutíme postrúhanou citrónovou kôrou, prípadne cukrom a soľou. Mäso vložíme späť a krátko prevaríme. Podávame s cestovinou alebo s knedľou.