Vykostené plnené kurča

2014-05-17

Ingrediencie

  • 1 kurča. Na plnku: 4 plátky bieleho chleba, 1 šalotku, 50 g slaniny, 1 stonku stopkového zeleru, 2 lyžice masla, za hrsť nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate, 2 lyžice nadrobno pokrájanej trebuľky, 2 vajcia, 1/2 hrnčeka smotany na varenie (10 – 12%), mleté čierne korenie, soľ, muškátový oriešok. Na šťavu: 1 mrkvu, 1 šalotku, malý kúsok buľvy zeleru, kosti z vykosteného kurčaťa, 1 lyžicu masla.

Postup

Krok 1

Kurča vykostíme, okrem stehien. Kosti odložíme na vývar pre omáčku. Vykostené kurča zošijeme motúzikom odzadu až ku krku. Ponecháme otvor, cez ktorý kurča naplníme. Plnka: chlieb pokrájame na kocky a nasucho ich opečieme. Šalotku, slaninu, zeler pokrájame nadrobno. Na horúcej panvici roztopíme kúsok masla, pridáme slaninu, šalotku, zeler, pokrájanú petržlenovú vňať, trebuľku a zľahka osmažíme. Zmes pridáme k opečenému chlebu. Vajcia vymiešame so smotanou, ochutíme korením, soľou, muškátovým orieškom a nalejme na chlebovú zmes. Zmesou naplníme kurča. Po naplnení kurča zašijeme. Do pekáča dáme maslo a položíme kurča zošitou časťou dolu. Nožičky zviažeme a krídla založíme pod kurča. Kurča osolíme, poukladáme naň kúsky masla a podlejeme vodou a dáme piecť. Mrkvu, zeler a šalotku nakrájame na kocky. Do hrnca dáme maslo a nakrájanú zeleninu. Pridáme kosti a trošku opečieme. Potom podlejeme vodou. Vodu necháme úplne vyvariť. Keď sa voda odparí, pridáme ďalšiu, takto nám vznikne farebná šťava. Šťavu z upečeného kuraťa potom pridáme k šťave. Kurča po zliatí šťavy dáme späť do rúry a dopečieme do zlatista. Šťavu zo zeleniny a kostí zlejeme. Pridáme maslo a za stáleho miešania povaríme, kým sa maslo nerozpustí a nezahustí omáčku. Je veľmi dôležité, aby ste maslo neustále šľahali, inak sa maslo zrazí.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 705
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

706

Podobné recepty:
  • Husacia (kačacia) pečeň vyprážaná

    Husacia (kačacia) pečeň vyprážaná

  • Horiaci guláš

    Horiaci guláš

  • Hydinové mäso s bielou kapustou a lečom

    Hydinové mäso s bielou kapustou a lečom

kuk