Pivné rožky
2014-04-21- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky, 1 lyžičku soli, 1 dl oleja, 20 g kvasníc, 2 dl mlieka, 1 lyžičku cukru, 60 g masla, 1 vajce, celý mak a ľanové semienko na posypanie.
Postup
Krok 1
Do polovice teplého mlieka s cukrom rozdrobíme kvasnice a necháme nakysnúť. Múku preosejeme zmiešame so soľou, pridáme olej, kvások, zvyšok mlieka a vypracujeme cesto. Cesto necháme vykysnúť. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru kruhu, s hrúbkou asi pól centimetra. Cesto potrieme roztopeným maslom. Kruh rozdelíme na 16 dielov (šestnásť trojuholníkov). Každý diel skrútime od širšej strany smerom k cípu, čím vytvoríme rožky. Poukladáme ich na plech (môžeme ich mierne roztiahnuť), potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom a ľanovým semienkom. Vložíme do studenej rúry a zapneme ju na maximum. Priebeh pečenia sledujeme, upečieme do zlato hneda. Podávame k pivu.