Ovocný závin
2014-03-22- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- 350 g (250 + 100) hladkej múky, 130 g (100 + 30) masti, štipku soli, 1 vajce, 2 lyžice octu. trošku vody a vymiesime cesto. až sa nebude lepiť na misu a na ruky. Jablková náplň: postrúhané jablká, cukor, mletú škoricu, strúhanku z piškót. Višňová náplň: vykôstkované višne, cukor, strúhanku z piškót. Roládu na 4 časti a každý rozvaľkáme (ostatné zakryjeme). Strúhanku z piškót na posypanie cesta, 1 vajce na potretie.
Postup
Krok 1
250 g hladkej múky zmiešame s 30 gramami masti, štipkou soli, vajcom, dvomi lyžicami octu a troškou vody. Vypracujeme polotuhé cesto. Miesime, až sa cesto nebude lepiť na misu a na ruky. Dosku posypeme múkou a cesto vyvaľkáme na tenký plát. Plát potrieme 100 gramami masti, ktorú sme vymiešali so 100 gramami hladkej múky. Plát potrieme smerom od stredu k okrajom. Potretý plát zvinieme do rolády, posypeme ju múkou, utľapkáme ju, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 30 minút. Jablková náplň: očistené a postrúhané jablká zmiešame s cukrom a mletou škoricou. Primiešame strúhanku z piškót, aby náplň nebola riedka. Višňová náplň: vykôstkované višne zmiešame s cukrom a so strúhankou z piškót. Odležanú roládu pokrájame na štyri časti. Každú časť rozvaľkáme (ostatné vždy zakryjeme). Na rozvaľkaný plát, do stredu, navrstvíme náplň, posypeme strúhankou z piškót a z oboch strán prikryjeme náplň cestom. Konce uzatvoríme, aby náplň nevytiekla. Záviny položíme na vymastený plech, potrieme vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečieme až získajú červeno hnedú farbu. Krájame až po vychladnutí.