Čokoládovo karamelový koláč so slanými orieškami
2016-01-26- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Popis
Výborná kombinácia orieškov a čokolády vám zaručí nezabudnuteľný zážitok.
Ingrediencie
- 300 g hladkej múky
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 150 g krupicového cukru
- 125 g masla
- 1 ks konzervu sladeného kondenzovaného mlieka
- 100 g vylúpaných slaných orieškov
- 250 g horkej čokolády s vyšším obsahom kakaa
- 2,5 dl sladkej smotany (33 %).
Postup
Krok 1
Do kuchynského robotu nasypeme múku, prášok do pečiva, krupicový cukor a pokrájané zmäknuté maslo. Vytvoríme mrvance. Navrstvíme ich rovnomerne na plech, dlaňami zľahka postáčame a upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia do svetlohneda. Deň vopred dáme variť neotvorenú konzervu sladeného kondenzovaného mlieka. Na miernom ohni varíme približne 2,5 hodiny. Neotvorenú konzervu necháme vychladnúť do druhého dňa. V žiadnom prípade konzervu neotvárame horúcu či teplú, je to nebezpečné. Studenú, vychladnutú konzervu otvoríme a obsahom - karamelovým mliekom polejeme upečené, vychladnuté cesto. Posypeme slanými orieškami. Sladkú smotanu privedieme do varu, odstavíme z ohňa a nasypeme do nej polámanú čokoládu. Metličkou miešame do úplného rozpustenia čokolády. Vychladnutou, ale ešte mierne tekutou polevou polejeme oriešky. Povrch zľahka zarovnáme. Koláč necháme stuhnúť v chladničke.