Karfiolová krémová polievka na ázijský spôsob
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Polievky , Zeleninové
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja, 1 veľký karfiol, 4 paštrnáky, 2 cibule, 1 lyžice feniklových semienok, 1 lyžičku koriandrových semienok, 1/2 prášku kurkumy, soľ, 4 strúčiky cesnaku, kúsok chilli papričky, 3 cm zázvoru, 1 citrón, 1,2 l zeleninového vývaru.
Postup
Krok 1
Olej zahrejeme, pridáme na kolieska pokrájaný paštrnák, na ružičky rozobraný karfiol, na kocky pokrájanú cibuľu a na miernom smažíme do zmäknutia. Osobitne nasucho opražíme feniklové a koriandrové semienka. Až začnú uvoľňovať voňavé látky, preložíme ich do mažiaru a so štipkou soli nahrubo roztlčieme. Pridáme k zelenine v hrnci, spolu s nadrobno pokrájaným cesnakom, nadrobno pokrájanou chilli papričkou a plátkami zázvoru. Spolu smažíme asi tri minúty, pridáme citrónovú kôru, citrónovú šťavu, kurkumu, premiešame a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme približne 30 minút. Odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom na krémovú konzistenciu. Dochutíme soľou, či citrónovou šťavou, prípadne mletou rascou.