Ruské beljaše
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- Na cesto: 1 šálku mlieka, 1 vajce, 1 vrecúško práškových kvasníc (11 g), 1 lyžicu cukru, 0,5 lyžičky soli, 7 lyžíc rastlinného oleja, 3 šálky múky. Na náplň: mleté mäso (bravčové + hovädzie), 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, studenú vodu.
Postup
Krok 1
Cukor a sušené kvasnice rozmiešame v teplom mlieku. Necháme asi 15 minút na teplom mieste kysnúť. Väčšiu časť múky vysypeme do misky, pridáme soľ, vajce, vykysnutý kvások, olej a vymiesime cesto. Ak je riedke, primiesime múku. Z cesta vytvarujeme bochník, prikry jeme utierkou a necháme kysnúť. Cibuľu pokrájame nadrobno a pridáme k nej dvojnásobné váhové množstvo mletého mäsa, soľ a studenú vodu (na 1 kg hmotnosti cibule a mäsa 1 dl vody). Vykysnuté cesto ešte raz premiesime, rozdelíme na rovnaké časti. Každú časť na pomúčenej doske prstami roztiahneme na kruhovú placku. Do stredu každej dáme časť plnky a okraje cesta zahneme tak, aby prikryli okraje plnky, pričom v strede zostane nezakrytá plnka s priemerom asi 3 cm. Naplnené beljaše necháme ešte chvíľu kysnúť, potom ich mierne stlačíme dlaňou a vypražíme v rastlinnom oleji z oboch strán. Vyprážanie jednej beljaše by nemalo presiahnuť 5 až 6 minút.