Slivkový koláč babky Rózky

2013-09-13

Ingrediencie

  • 300 g polohrubej múky, 50 g kryštálového cukru, 1 kocku kvasníc, 1,25 dl mlieka, 3 žĺtky, 80 g masla, 0,5 dl rumu, štipku soli. Slivky: 150 g kryštálového cukru, 2,5 dl vody, 1 kg sliviek, 3 lyžice domáceho slivkového lekváru, 0,5 dl koňaku (brandy).

Postup

Krok 1

Preosiatu múku zmiešame s kryštálovým cukrom. Do jamky v strede múky a cukru rozdrobíme kvasnice, prilejeme menšie množstvo vlažného mlieka a necháme nakysnúť. Po vykysnutí prilejeme zvyšok zmesi mlieka a žĺtkov. Pridáme štipku soli, zmäknuté maslo, rum a vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Príprava sliviek na koláč: 150 g cukru rozpustíme vo vode a uvaríme sirup. Vykôstkované slivky pokrájame pozdĺžne na štvrtiny, vložíme do sirupu a privedieme do varu. Slivky zo sirupu vyberieme dierovanou naberačkou a necháme vychladnúť. Sirup ešte ďalej varíme, asi 10 minút. Do sirupu vmiešame slivkový lekvár, brandy a krátko povaríme. Vykysnuté cesto znova premiesime na pomúčenej doske, vložíme do maslom vymasteného pekáča a necháme ešte 20 minút kysnúť. Navrch poukladáme scedené slivky, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 30 minút. Upečený koláč necháme chvíľu chladnúť, popicháme ho špajdľou a pokropíme slivkovým sirupom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 517
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

518

Podobné recepty:
  • Bublanina II

    Bublanina II

  • Čokoládový fondán

    Čokoládový fondán

  • Vtáčie mlieko

    Vtáčie mlieko

kuk