Príjemné letné jedlo Rijeka, Satvapuri: cuketa plnená syrom, ochutené zemiaky
2016-05-10- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Od lusa/nidhi
Ingrediencie
- 1 a pol menšej cukety, olej, kúsok masla /použijeme k cukete aj na zemiaky/, syr hermelín, alebo iný syr podľa vlastnej chuti, majoránka na syr, pár zemiakov, kurkuma, drvená rasca, petržlenová vňať, čierne mleté korenie, štipka mletej červenej sladkej papriky a veľa dobrej pohody
Postup
Krok 1
cuketu prekrojíme po dĺžke napoly, vydlabeme ju, ale len čiastočne, aby tam ešte ostala pri šupe hmota asi do pol cm, ak je dlhá rozpolíme ju, a vydlabeme tak, aby na strane, kde bola rozkrojená, tiež ostala plná, potom ju dáme na malé množstvo oleja na teflonovú panvicu, po chvíľke pridáme málo vody, a dusíme pod pokrievkou do mäkka a aj ju počas dusenia obrátime., keď už je mäkká, odstavíme ju z ohňa a na každý kúsok vydlabanej vaničky cukety odkrojíme cca 1 cm hrubý primerane veľký obdĺžnik syra, ktorý sa na teplej cukete roztopí., zemiaky pokrájame na kocočky, udusíme pod pokrievkou /použijeme minimálne množstvo vody a olej/, počas dusenia ich rôzne ochutíme, premiešavame a podávame k cukete., pôvodne som podobné jedlo jedla pri mori v nádhernom slnečnom Chorvátsku, kde sa to naozaj veľmi hodilo, a kde nám vyvárali tie najlepšie vegetariánske jedlá v Rijeke v centre Dharma., oni ale zemiačky naplnili do cukety a syr s bylinkou zapiekli na tom., moja verzia je taká ako som ju opísala, a tiež neobsahuje zelenú dusenú fazuľku, ani neopakovateľný dezert /piškóta, ananás a hore čiapočka šľahačky/...