Bravčové pečené pliecko so zemiakmi a zeleninou

2015-12-15

Ingrediencie

  • 1,5 kg bravčového pliecka s kožou
  • 3 dl kuracieho vývaru.
  • 1 hrsť feniklových semienok
  • 0,5 hrsť celého čierneho korenia
  • 1,5 lyžička hrubozrnnej morskej soli
  • 1,5 dl bieleho vína
  • 1 kg zemiakov
  • 10 ks šalotiek
  • 4 ks mrkvy
  • 5 strúčik cesnaku
  • 2 ks hrušky
  • 1 lyžica hladkej múky

Postup

Krok 1

Fenikel, celé čierne korenie a morskú soľ rozdrvíme v mažiari. Na koži pliecka vytvoríme ostrým nožom plytké zárezy – vytvoríme akúsi mriežku, štvorce. Celý kus mäsa posypeme koreniacou zmesou a poriadne ju do mäsa a do zárezov v koži prstami postláčame. Mäso zviažeme motúzom a vložíme do pekáča kožou hore. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Teplotu hneď znížime na 160 stupňov Celzia a pečieme si 6 hodín. Mäso podlejme menším množstvom vriacej vody a občas mäso výpekom prelievame. Dve hodiny pred dopečením pridáme k mäsu ošúpané, na štvrtiny pokrájané zemiaky. Hodinu pred dopečením pridáme ošúpané šalotky, mrkvu pokrájanú na väčšie kusy, neošúpané strúčiky cesnaku. Tridsať minút pred dopečením pridáme dve ošúpané a jadrovníkov zbavené hrušky, pokrájané na štvrtiny. Mäso a zeleninu vyberieme a necháme prikryté alobalom 10 minút odpočinúť. Pekáč s výpekom dáme na sporák, v rohu pekáča rozmiešame lyžicu múky, vymiešame na pastu, podlejeme pohárom bieleho vína a všetko premiešame, pripečené kúsky vareškou nadvihneme a povaríme, aby sa alkohol vyparil. Prilejeme kurací vývar, premiešame a znova necháme odpariť, aby vznikla mierne hustá omáčka. Ak je to potrebné, omáčku dochutíme soľou. Omáčku precedíme. Z mäsa odstránime motúz, kožu odlepíme a mäso jeme oddeľovaním dvomi vidličkami so zeleninou, zemiakmi a omáčkou.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1474
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1475

Podobné recepty:
  • Viedenská pečeň s cibuľkou

    Viedenská pečeň s cibuľkou

  • Pečené koleno na čiernom pive

    Pečené koleno na čiernom pive

  • Vyšehradské rebierka

    Vyšehradské rebierka

kuk