Kysnuté žemličky „obilný klas“
2012-12-15- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- 275 g hladkej múky, 1,75 dl vlažnej vody, 1 lyžicu olivového oleja, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku kvasníc v prášku.
Postup
Krok 1
Preosiatu hladkú múku vymiesime na doske s vodou, olejom, soľou a kvasnicami. Rukami, na pomúčenej doske, hnetieme 10 minút. Z cesta vytvarujeme bochník a z neho valec, ktorý preložíme na pomúčený plech. Cesto pomúčime, prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobok. Valec, vo vzdialenosti asi 6 cm od konca nožnicami šikmo (zhora dolu) nastrihneme až k plechu a vzniknutú buchtičku vykloníme doľava, ďalšiu doprava a takto striedavo až do konca. Vznikne akýsi veľký klas (obilia). „Klas“ postriekame olejom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme do zlato hneda. Upečené žemličky, po miernom vychladnutí, poodeľujeme.