Moderná jablková žemľovka

2012-10-18

Ingrediencie

  • 400 g bielej veky, 1 kg jabĺk, 1/3 šálky hnedého cukru, 1/2 lyžičky škorice, 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška, 2 lyžice citrónovej šťavy, 125 g masla.

Postup

Krok 1

Krajčeky veky (nie úplne čerstvej) potrháme na kúsky a vložíme ich do mixéra. Krátkym zapínaním mixéra rozdrvíme na menšie kúsky (nie úplne na jemno). Hrubú strúhanku vysypeme na plech, rovnomerne rozložíme a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia. Pečieme, občas premiešame, asi 10 minút, resp. do svetlo hnedej farby. Strúhanku necháme vychladnúť. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na mesiačiky tenké maximálne 1 cm. Pridáme k nim hnedý cukor, škoricu, mletý muškátový oriešok, citrónovú šťavu. Premiešame a pridáme 4 lyžice roztopeného masla. Zvyšok roztopeného masla nalejeme na vychladnutú strúhanku a premiešame ju. Približne polovicu strúhanky pridáme k jablkám a premiešame ich. Zmes jabĺk a strúhanky dáme do keramického (alebo aj iného) pekáčika. Povrch vyrovnáme a navrstvíme naň druhú polovicu strúhanky. Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov Celzia. Pečieme asi 30 minút. Alobal odstránime a pečieme ďalších 10 minút, alebo do mierneho zhnednutia povrchu.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1304
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1305

Podobné recepty:
  • Jablková torta s piškótami

    Jablková torta s piškótami

  • Švédsky jablkový koláč

    Švédsky jablkový koláč

  • Kokosové srdiečka

    Kokosové srdiečka

kuk