Vanilkové slimáky
2011-11-24- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky, 6 žĺtkov, mlieko, 40 g kvasníc, štipku soli. Krém: 250 g práškového cukru, 150 g masla, 2 vrecúška vanilkového cukru. Masť na vymastenie pekáča. Mlieko a cukor na potretie.
Postup
Krok 1
Do 1 dl mlieka dáme lyžičku hladkej múky rozdrobené čerstvé kvasnice. Necháme vykysnúť. Hladkú múku vymiešame so žĺtkami, štipkou soli a kváskom. Miesime a pridávame mlieko podľa potreby, až vznikne pomerne husté cesto. Cesto je dobre vymiesené vtedy, keď sa začne odlepovať od stien misy. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na tri bochníky. Prikryjeme ich utierkou a necháme vykysnúť. Krém: práškový cukor, vanilkový cukor a maslo vyšľaháme. Bochník na doske vymiesime a rozvaľkáme na kruh s hrúbkou asi 5 mm. Potrieme ho tretinou krému a zvinieme do rolády, ktorú pokrájame na 4 cm dlhé kúsky. Jednotlivé kúsky poukladáme do vymasteného pekáča reznou stranou dolu (hore). Roztopenou masťou, pomocou potrieme aj bočné strany slimákov. Prikryjeme utierkou a necháme chvíľu kysnúť. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. V polovici pečenia potrieme mliekom, v ktorom sme vymiešali cukor. Dopečieme do zlatistej až hnedej farby.