Kávovo syrový zákusok s čokoládovou polevou
2011-11-10- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
Ingrediencie
- Korpus: 200 g ovsených sušienok, 50 g hnedého cukru, 100 g masla. Krém: 120 g plátkovej želatíny, 1,5 dl plnotučného mlieka, 15 g mletej zrnkovej kávy, 1 vanilkový struk, 250 g mascarpone, 90 g cukru, 1 lyžicu kávového likéru, 2 dl šľahačkovej smotany. Poleva: 2,5 dl šľahačkovej smotany, 250 g horkej čokolády, 15 g masla.
Postup
Krok 1
Ovsené sušienky rozdrvíme a zmiešame s hnedý cukrom a roztopeným maslom. Cesto natlačíme do pekáčika s rozmermi (približne) 18x29 cm. V rúre zohriatej na 180 stupňov Celzia pečieme 5 minút. Necháme vychladnúť. Plátkovú želatínu vložíme do studenej vody. V plnotučnom mlieku krátko povaríme mletú zrnkovú kávu. Kávu scedíme a pridáme k nej dužinu vanilkového struku. Mascarpone vymiešame s cukrom a likérom. Namočenú, vyžmýkanú želatínu rozpustíme v horúcej mliekovej káve a po miernom vychladnutí zmiešame s mascarpone. Zo smotany pripravíme šľahačku a zľahka zmiešame s kávovou zmesou. Krém rovnomerne navrstvíme na vychladnutý korpus a odložíme na 4 hodiny do chladničky. Šľahačkovú smotanu privedieme takmer do varu. Zalejeme ňou čokoládu polámanú na kúsky. Primiešame 15 g masla a nalejeme na tortu. Necháme stuhnúť.