Mäsové a hubové empanady

2011-10-30

Ingrediencie

  • 4 hrnčeky polohrubej múky, 1 vrecúško prášku do pečiva, 2 lyžičky soli, 110 g studeného masla, 1 hrnček studenej vody, 1 vajce. Mäsová plnka: 500 g mletého bravčového mäsa, 1 cibuľu, 1 chili papričku, 1 konzervu krájaných paradajok, soľ, mleté čierne korenie, 1/2 hrnčeka posekaného zeleného koriandru. Hubová plnka: 1 dl olivového oleja, 1 stonku zeleru, 1 cibuľu, 1 mäsitú paradajku, pažítku, 1 kalifornskú červenú papriku, 1 petržlen, 50 g zeleru, 400 g zmesi čerstvých húb (dubákov, bielych šampiňónov, hnedých šampiňónov, shitake), 1 vetvičku tymianu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, oregano, 100 g tvrdého syra.

Postup

Krok 1

Múku zmiešame s práškom do pečiva a so soľou. Studené maslo nahrubo postrúhame a rukami miešame, až vzniknú mrvance. Postupne pridávame vodu, ale iba toľko, aby sa cesto spojilo. Z cesta vytvarujem valec, zabalíme ho do fólie a odložíme na niekoľko hodín do chladničky. Z vychladeného cesta odkrojíme kolieska, ktoré vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrojíme kolieska s priemerom 10 cm. Vajce rozšľaháme s lyžicou vody a okraje koliesok ním potriem. Na koliesko dáme plnku, preložíme na polovice a okraje postláčame. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia, alebo vyprážame vo väčšom množstve oleja. Mäsová plnka: na suchej panvici osmažíme, za stáleho miešania, mleté mäso. Keď mäso zbelie, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a chili papričku. Za stáleho miešania smažíme asi 7 minút. Pridáme na krájané paradajky a varíme do zhustnutia asi 15 minút. Ochutíme soľou, korením a koriandrom. Hubová plnka: nadrobno pokrájanú cibuľu osmažíme na olivovom oleji. Pridáme nadrobno nakrájaný petržlen a zeler. Spolu smažíme asi 3 minúty. Pridáme pokrájané huby, lístky čerstvého tymianu, pretlačené strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie. Prikryté dusíme asi 5 minút. Hríbovú zmes odokryjeme a miešame pokým sa prebytočná tekutina neodparí. Pridáme nadrobno pokrájanú červenú papriku, ošúpanú a jadierok zbavenú paradajku, posekanú petržlenovú vňať, oregano. Podľa potreby ešte osolíme a okoreníme. Hríbovú zmes necháme vychladnúť a potom do nej zapracujeme strúhaný syr.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 962
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

963

Podobné recepty:
  • Morský šalát.

    Morský šalát.

  • Suši

    Suši

  • Zajac na taliansky spôsob

    Zajac na taliansky spôsob

kuk