Bryndzové halušky z Terchovej
2018-03-10- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy zo zemiakov
Popis
Tradičné jedlo zo slovenskej kuchyne ako ho poznáte. Bryndzové halušky podávame najlepšie ešte teplé.
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 300 g múky
- (zemiaky a múka v pomere 3:1)
- 250 g bryndze
- 2-3 lyžica bravčovej masti
- masla alebo údenej slaniny
- soľ
- syr
Postup
Krok 1
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a najemno postrúhame. Pridáme múku a vypracujeme husté cesto. Cesto dáme na lopárik, ktorý sme predtým opláchli vo vode. V plochom hrnci necháme zovrieť väčšie množstvo osolenej vody. Koniec lopárika ponoríme 2 až 3 cm do vriacej vody. Nožom rozprestrieme časť cesta na spodnej polovici lopárika, oddeľujeme malé kúsky a hádžeme ich do vody. Na lopárik dáme len toľko cesta, koľko halušiek sa uvarí na jeden raz. Aby boli halušky rovnako veľké a cesto sa dalo dobre spracovať, malo by mat rozotrené cesto hrúbku asi 0,5 cm. Halušky opatrne premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Hrniec na chvíľu prikryjeme. Keď halušky vyplávajú na povrch, vyberieme ich z vody. Po uvarení prvej porcie nesmie ostať vo vode veľa múky a škrob. Ďalšia porcia sa potom môže variť v tej istej vode.
Krok 2
Pomastené halušky posypeme bryndzou a opatrne premiešame. Slaninku opečieme a pridáme na halušky. Posypeme syrom.