Créme Brûlée (Krém brilé)
2016-04-20- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty , Dezerty , Iné
- Počet porcií : 4
- Čas prípravy : 40 min.
- Čas varenia : 75 min.
- Celkový čas : 115 min.
Popis
Krém môžeme použiť na flambovanie.
Ingrediencie
- 1 l šľahačkovej smotany
- 1 ks vanilkový lusk
- 10 ks žĺtkov
- 60 g vanilkového cukru (3 vrecúška)
- 6 lyžička hnedého trstinového cukru
Postup
Krok 1
Rúru predhrejeme na 120 °C. Vanilkový lusk pozdĺžne prekrojíme (otvoríme), dužinu so semiačkami vyberieme a pridáme do smotany aj s prázdnym obalom. Šľahačku, za stáleho miešania, pomaly privedieme k varu. Smotanu odstavíme, prázdny lusk vyberieme a necháme vychladnúť. Žĺtky dobre vymiešame s vanilkovým cukrom. Miešame, pokým žĺtková hmota nezbelie. Vychladnutú šľahačku vmiešame do žĺtkovej zmesi tak, aby sa nevytvárala pena.
Krok 2
Zmes nalejeme do šiestich keramických pohárikov (zapekacích misiek), maximálne do polovice ich výšky a poukladáme ich do pekáča. Do pekáča nalejeme toľko vriacej vody, aby siahala do polovice výšky pohárikov. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 60 až 75 minút. Necháme vychladnúť.
Krok 3
Po vychladnutí odložíme do chladničky najmenej na 2 hodiny. Tesne pred podávaním povrch rovnomerne posypeme hnedým trstinovým cukrom a opálime cukrárskou plynovou pištoľou. Pracujeme rýchlo, cukor musí mierne zhnednúť, ale krém musí zostať studený.